DAFTAR SEKARANG UTAMA NOTIS ADUAN TENDER HUBUNGI KAMI PEJABAT AGENSI KARIER LATIHAN INDUSTRIPENDIRIAN ANTI-KORUPSI


Dengan merujuk kepada Tatakelakuan dan Etika Perniagaan Ranhill (‘CCBE’), Syarikat telah menangani pendiriannya terhadap rasuah dan rasuah. Ranhill tidak mempunyai toleransi terhadap rasuah dan rasuah. Tidak ada yang akan membuat, menawarkan untuk membuat pembayaran kepada sebuah pertubuhan, seseorang atau sekumpulan orang untuk menjamin, memperoleh atau mengekalkan perniagaan. Prinsip-prinsip yang ditetapkan mengenai anti-rasuah dan rasuah adalah:

 

  1. Percanggahan Kepentingan

Pekerja diharapkan dapat membuat keputusan / pertimbangan perniagaan demi kepentingan terbaik Ranhill dan setiap saat akan mengelakkan diri daripada berada dalam situasi konflik.

Berikut adalah prinsip etika keseluruhan:

  1. Tidak ada pekerja yang boleh mendapat faedah secara langsung atau tidak langsung daripada hubungan Ranhill dengan orang lain.
  2. Tidak ada pekerja yang dapat melayani kepentingan perniagaan yang bersaing dengan Ranhill.
  3. Tidak ada pekerja yang membenarkan aktiviti perniagaan atau pekerjaan luar mengganggu prestasi kerja Ranhill mereka

Pekerja yang berada dalam situasi konflik harus membuat laporan secara bertulis kepada HOD mereka secepat mungkin dengan menyatakan sifat perincian konflik.

  1. Hadiah

Meminta dan menerima hadiah tidak digalakkan kerana menerima hadiah atau bantuan daripada sesiapa yang dengannya atau mungkin berniaga dengan Ranhill, dapat menempatkan dia atau Ranhill dalam posisi yang tidak dapat dikompromikan. Seboleh-bolehnya, hadiah mahal harus ditolak dan dijelaskan dari segi Dasar Ranhill yang ketat yang harus dipatuhi.

Sekiranya, dalam keadaan apa pun, penolakan nampaknya mustahil atau akan menimbulkan kesan perniagaan, maka hadiah pada kesempatan yang jarang berlaku dapat diterima, tetapi pelupusan akhirnya harus dibincangkan secepat mungkin dengan Bahagian Sumber Manusia Kumpulan. Dalam beberapa kes, pekerja dapat mengelakkan konflik dengan menyumbangkan hadiah itu kepada badan amal atau menjadikannya harta Ranhill.

  1. Rawatan Diskaun dan Keutamaan

Pekerja tidak akan menerima potongan atau perlakuan istimewa yang diberikan, yang mungkin dianggap sebagai dorongan untuk mendapatkan rawatan yang disukai sebagai balasannya. Dalam beberapa kes, firma perniagaan memberikan potongan sederhana untuk semua pekerja hanya untuk mendorong penjualan produk mereka. Potongan harga seperti ini boleh diterima.

      4.Perbelanjaan Perjalanan dan Hiburan

Selaras dengan keperluan untuk menjaga citra yang sesuai, Ranhill akan membayar semua perbelanjaan yang relevan dan munasabah untuk perjalanan perniagaan pekerja. Perjalanan tidak akan dibiayai oleh orang yang bekerja dengan pekerja. Sekiranya pekerja mendapati dirinya berada dalam situasi seperti itu, dia harus menyedari peluang untuk penyalahgunaan.

      5.Derma

Memberi sumbangan kepada masyarakat adalah sebahagian daripada nilai-nilai Ranhill. Walau bagaimanapun, ada risiko sekiranya pelaksanaan derma tidak dikendalikan dengan betul. Semua permintaan derma dari luar Ranhill harus dirujuk dan dikendalikan oleh Jabatan Komunikasi Korporat Kumpulan.

      6.Sumbangan Politik

Tidak ada sumbangan dana korporat yang dapat dibuat untuk kempen pilihan raya, jawatankuasa tindakan politik atau referendan kecuali sumbangan tersebut telah disetujui oleh pejabat Presiden / Ketua Eksekutif dan semua syarat untuk pendedahan dan pelaporan telah dipenuhi. Semua permintaan untuk sumbangan tersebut mesti dirujuk ke pejabat Presiden / Ketua Eksekutif.

Sebarang laporan berkenaan isu di atas boleh disalurkan kepada: Azmi Mahmood di emel: azmee@ranhill.com.my
Ranhill SAJ Sdn Bhd (199901001818)
Jalan Garuda, Larkin,80350 Johor Bahru,
Johor Darul Takzim
Phone : (+60)7-225 5367/225 5368
Fax : (+60)7-223 5353
Talian Mesra : 1800 88 7474
Email : customer.care@ranhill.com.my